Jag föddes 1979 i den lilla bruksorten Avesta där jag växte upp i ett musikaliskt hem. Barn och ungdomskören blev en stor grund i min musikaliska uppfostran och scenen blev en trygg miljö där jag utvecklades. Mamma kallade mig för ”bysopen” då jag fick följa med henne på allehanda musikaliska upptåg sen väldigt tidig ålder.

Som tonåring var jag med i skolans kabaré och gjorde mitt första framträdande. Jag trivdes på scenen och jag nådde ut till publiken med min röst. Jag började ta sånglektioner för att få hjälp med att utveckla min sångröst. Jag gjorde några spelningar men ville jobba på det där avtrycket som jag drömde om som liten. Då kom det ett tv-program som hette Popstars, föregångararen till IDOL.

På första auditionen satt alla i en aula och personen bredvid mig sa: -Alltså, tänk om någon av oss sitter bredvid den som vinner? VA coolt det vore! Jag höll med och såg mig omkring. Jag gjorde min audition och den ledde till nästa steg, nästa steg och tillslut stod jag där tillsammans med två finalister.

Det ropades ut i alla högtalare att jag hade vunnit och karusellen var igång! Turné, skivinspelning, signeringar och en hel karusell av aktiviteter genomfördes.

Av en tillfällighet hamnade jag senare på en kurs för att bli fältartist. Sverige har en unik företeelse med utbildade frivilliga som gör personalvårdsuppdrag åt försvarsmakten med underhållning som fokus. Med detta fina förbund har jag uppträtt i Kosovo, Afghanistan, Sydkorea, Mali och Thailand.

Att medverkara i minnesceremonin i Khao Lak på annandagen 2014 för flodvågskatastrofens offer var ett väldigt ärofyllt uppdrag. Det var ett väldigt känsloladdat uppdrag som vi fick göra där på stranden i Kaho Lak. Där fick jag möjlighet att med min röst ge tröst och göra skillnad i en stund av sorg och smärta.

Livet ledde senare in mig på teater. Jag reste till New York och efter det till Ö-vik och Musikmakarna. Där fick jag förkovra mig i mitt låtskrivande. Det var oerhört utvecklande att gå den utbildningen och på så vis sätta mer vikt på att vara en större del av mitt musikaliska uttryck.

Alla mina erfarenheter som livet har kokat ihop åt mig har gjort att jag hamnat i det jag är idag. Jag har musiken i mitt hjärta och kommer aldrig släppa den även om jag gör lite stickspår ibland. För mig är musik just så som livet är, fullt av möjligheter och tonartsförändringar. Ibland är livet i moll och ibland i dur, ibland traditionella visor och ibland fri improvisationsjazz. Detta skapar min livspalett och just den vill jag använda i mitt jobb att skapa och förmedla musik.

Mitt mål är att få göra skillnad med det jag är bäst på, att förmedla känsla genom sång och artisteri.

Välkommen in i min musikaliska värld!
//Johannes Kotschy